Düğün Organizasyonu Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Anasayfa
  • Düğün Organizasyonu Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmeli?

Düğün Organizasyonu Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmeli?

Düğün Organizasyonu Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmeli?

Hayatınızın en önemli günlerinden birini sevdiklerinizle kutlayacağınız düğününüzü kusursuz kılmak için detaylı bir planlama yapmanız gerekmektedir. Düğüne hazırlık süreci zaman zaman yorucu olsa da doğru bir organizasyon yaparak eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Düğün Organizasyonu için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunur.

Kıyafetlerden düğün mekanına, davetlilerden yemek listesine kadar planlamayı etkileyen birçok detay bulunur. Düğün Organizasyonu yaparken dikkat etmeniz gereken ilk nokta planlamaya erken başlamaktır.

 

Düğün Tarihi ve Bütçesi


Düğün tarihi, düğün organizasyonunu etkileyen en önemli unsurdur. Düğün tarihini en az 6 ay önce belirlemeniz gerekse de ideal süre 1 yıldır. Doğru bir planlama yapabilmek için ihtiyacınız olan süreye sahip olduğunuza emin olmanız gerekmektedir. Düğün tarihini belirlerken hava koşulları ve günü doğru seçmeniz tavsiye edilir.

Hafta içi, insanların çalışma günleri olduğundan fazla tercih edilmez. Bu nedenle genellikle Cuma veya Cumartesi günü, ertesi günün tatil olması sebebiyle düğün tarihi olarak belirlenir. İklim koşulları katılımcı sayısını, düğün konseptini ve düğün mekanını doğrudan etkiler. Özellikle açık havada organize edilen düğünlerin sıcak ve rüzgarsız tarihlerde yapılması doğru olur.

Düğünün bütçesi de düğünü etkileyen önemli bir unsurdur. Düğün organizasyonu içinde birçok farklı detay barındırdığı için yüksek bütçelere ihtiyaç duyabilir. Bütçenize uygun bir düğün organizasyonu yapmak için düğün bütçesini tarih ile beraber belirleyebilirsiniz. Bütçeyi erken belirleyip organizasyonu planlamaya başlamak uygun fiyatlı bir düğün yapmanıza olanak tanır.

Gelinlik ve Damatlık

Gelin ve damat, düğün sürecinin yıldızlarıdır. Bütün gece dikkatlerin üzerinizde olduğu özel gecede, doğru kıyafet seçimi yapmanız önemlidir. Gelin ve damadın kıyafet seçimleri ve tarzlarının hem birbirlerine hem de düğün konseptine uygun olması gerekmektedir. Risk almamak için gelinlik ve damatlık alışverişini düğünden en az 6 ay önce yapmalısınız.

Kıyafet alırken denemekten hoşlanmasanız da bu özel gün için gelinlik ve damatlığınızı denemeden almamanız tavsiye edilir. Çiftlerin ortak bir kararla belirlediği tarzda olması gereken bu kıyafetlerin uyumunu artırmak için gelin çiçeği ile damatlığın cep mendili, kravatı, yaka iğnesi gibi detayları aynı renkte seçilebilir.

Düğün yaklaşırken belirli aralıklarla kıyafetleri yeniden deneyerek gerekli tadilat işlemlerini yaptırabilirsiniz. Organizasyon haftası gelin ve damadın cilt ve saç bakımı gibi işlemler yaptırması önerilse de daha önce denemediğiniz bakımlardan kaçınarak riske girmemelisiniz. Saç, makyaj ve traş gibi hazırlıkların önceden prova edilmesi düğün gününü rahat geçirmenizi sağlar.

Davetli Listesi Hazırlamak

Düğün organizasyonu yaparken davetli listesi hazırlamak oldukça detay isteyen bir iştir. Davetli listesini hazırlarken bütçe, mekan ve konsept son derece önemlidir. Davetli listesini hazırlamadan önce ilginizi çeken mekanlardan fiyat alarak bütçe planlaması yapabilirsiniz. Bütçe planlamasının ardından davetli listesini hazırlamaya başlayabilirsiniz. Davetli listesi yapılırken listenin sevdiğiniz kişilerden oluşmasına dikkat etmelisiniz.

Davetli listesini hazırlayıp mekan seçimi yaptıktan sonra davetlilerin oturma planı hazırlanmalıdır. Listede yer alan kişilerin hangi masada, kimlerle oturacağı düğünün atmosferini belirler. Birbirini tanıyan veya birbiriyle iyi anlaşabilecek bireyleri beraber oturtarak davetlilerin keyifli vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz.

Davetli listesi hazırlamak aynı zamanda nikah şekeri sayısını da belirler. Bütün davetlilere yetecek kadar nikah şekeri hazırlatarak düğünün sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlayabilirsiniz. Nikah şekerleri, gelin ve damadın seçimlerinden oluşur. Çikolata ve şekerin yanı sıra sabun, mum, evcil hayvan maması, tohum gibi farklı nikah şekeri seçenekleri bulunur.

Düğün için Mekan Seçimi

Düğün organizasyonunda mekan seçiminin, düğünün kaderini belirlediğini söyleyebiliriz. Gelin ve damat başta olmak üzere herkesin eğlenceli vakit geçirebileceği ve organizasyon konusunda yetkin bir mekan tercih etmek, stresten uzak bir kutlama yapmanıza olanak tanır.

Seçtiğiniz mekanda fotoğraf ve müzik hizmetleri verilmiyorsa veya bu hizmetleri farklı kişilerden almak istiyorsanız araştırma yapmanız gerekir. İyi bir fotoğrafçı bularak hem gelin damat çekimleri hem de düğün çekimleri için anlaşabilirsiniz. Eğlencenin en önemli unsuru olan müzik aşaması için canlı müzik veya DJ seçeneklerini tercih edebilirsiniz.

Açık ve kapalı alan seçenekleri bulunan bir mekan tercih etmek, aniden değişen hava koşulları gibi olasılıklara karşın B planına sahip olmanızı sağlar. Geçmişte çeşitli organizasyonlar yapmış ve referansları bulunan mekanlar düğün için ideal noktalardır. Ortaya çıkabilecek sorunların pratik bir şekilde çözülebileceği bir mekan seçmeniz konforlu bir tercih olacaktır.

Mekan seçiminin bütçe dostu olması da son derece önemlidir. Düğün organizasyonları genellikle paketler halinde sunulur. İlginizi çeken mekanları araştırarak düğün paketlerine dair fiyat alabilirsiniz. Düğün sürecinde süsleme ve yemek servisinin yanı sıra müzik, fotoğraf, alkol gibi ek imkanlar hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Düğün Pastası

Düğün pastası da düğün organizasyonunun son aşamalarından biridir. Düğün pastaları yapay ve gerçek olmak üzere iki seçenekten oluşur. Yapay düğün pastaları kesim aşamasının ölümsüzleştirildiği bir an yaratırken gerçek düğün pastaları çiftlere özel olarak hazırlanır.

Düğünden birkaç ay önce tadım yaparak ideal pastayı seçebilirsiniz. Bazı düğün mekanlarında düğün pastası da hazırlanabilir. Bu nedenle düğün mekanını belirlerken pasta detayını gözden kaçırmamak gerekir.

Yemek Seçimleri

Düğün aşaması çiftlerin isteklerine göre şekil alır. Yemekli ve yemeksiz düğün seçenekleri bulunur. Dans ederek geçecek uzun bir gecede yemekli düğün tercih etmek daha mantıklı olacaktır. Yemek seçimi farklı alternatiflerden oluşabilir.

Aperatifler, ana yemek ve tatlı en sık tercih edilen fix menülerdir. Aperatiflerde birkaç farklı meze seçeneği bulunur. Ana yemekte ise genellikle tavuk, balık ve kırmızı et alternatiflerinden birini seçmeniz istenir.

Yemekli düğün organizasyonlarında bir diğer seçenek ise açık büfedir. Özel olarak hazırlanan standlarda yer alan yemek çeşitleri, davetlilerin istedikleri zaman ve istedikleri kadar yemek almasına imkan tanır. Bütün davetlilere hitap eden bir yemek seçimi yapmak son derece önemlidir. Yemek şirketinin güvenilir olması da olası riskleri önler.

Düğün Organizasyonlarında Mekan Süslemesi

 

Düğün Organizasyonunda mekan süslemesi, düğün konseptine uygun şekilde yapılmalıdır. Süsleme için mekanın organizatörlerinden veya özel bir organizatörden hizmet alabilirsiniz. Mekan süslemesi için karar verilmesi gereken unsurlar konsept ve renktir.

Klasik, bohem, minimalist, modern gibi birçok farklı tarzdan size hitap eden konsepti tercih etmelisiniz. Konsepte ve zevkinize uygun bir renk seçerek süslemelerin ağırlıklı tonlarını belirleyebilirsiniz. Süsleme aşamasını detaylı bir şekilde tamamlamak için düğünden birkaç ay önce organizatörlerle görüşmeye başlayarak örnekleri inceleyebilirsiniz.